A motorok szerelmese

Frabato, a mágus

Az ismert mágus, Frabato él hal a sebességért és a motorozásért, tulajdonképpen élni sem tudna motorja nélkül. Nem mindennapi szerkezettel büszkélkedhet, járműve minden ízében egyedi tervezésű, „épített” motorbicikli. 

– Különleges motorod van. Mesélnél róla?
– Ez egy Soft Tale típusú motorkerékpárból kialakított „custom bike”, kategóriáját tekintve „bagger”. A különlegessége az, hogy épített motorról beszélünk, gyakorlatilag az összes eleme átalakult, kicserélődött.

– Te építetted, vagy voltak segítőid?
– Bevallom őszintén, nem értek az átépítéshez, viszont nagyon szeretem őket. Inkább a tervezés fázisában működtem közre, fontosnak tartottam, hogy az egyéniségemhez közel álló járgány szülessen. Ebben a tekintetben teljesen kiélhettem a kreativitásomat, szabadjára engedhettem a fantáziámat. Én megálmodtam, mit szeretnék, Sütő Csaba barátom pedig kivitelezte a terveimet.

– Mióta tart nálad ez a szenvedély?
– Nálam ez a történet nem a tipikus, „ó én már gyerekként is...” Nyolc évvel ezelőtt kezdtem motorozni és csak jóval később léptem be az egyedi motorok világába. Korábban csak autóztam, de azokban pusztán használati tárgyat láttam, nem is volt belőlük sok, talán három-négy.

– Mi vitt rá a motorozásra?
– A barátaim többsége motorozik, ma már ismerem az összes magyarországi motoros klubot és számos külföldi csapattal is jó viszonyt ápolok. Míg nem motoroztam, gyakran győzködtek a barátok, hogy kóstoljak bele, szeretni fogom, addig nem élek igazán, amíg ki nem próbálom. Hittem nekik és igazuk lett. Nyolc évvel ezelőtt megérett a fejemben a gondolat, és belevágtam. Azóta pedig élni sem tudnék a motorom nélkül.

– Milyen típus volt az első?
– Jelenleg is az első motoromat használom, de most már átalakult, mert eredeti mivoltában nem mindenben nyerte el a tetszésemet, nem éreztem száz százalékosan a magaménak. A barátaim győzködésére kezdtem bele a motorépítésbe és nem bántam meg. Számos verseny bizonyította be azóta, hogy jól döntöttem, ez az én stílusom. Ez a bagger már halványan sem emlékeztet az eredeti kinézetre, már a motor sem a régi benne.

– Említetted a versenyeket. Tudtommal már többször állhattál a dobogó legfelső fokán.
– Ez így van. A legbüszkébb talán a 2015-ös eredményemre vagyok, amikor az EMAT országos motorépítő bajnokságon „bagger” kategóriában vihettem haza a fődíjat. A versenyen épített, vagy módosított, a gyári állapottól eltérő motorkerékpárok, illetve autók versenghetnek a díjakért. A szervezők célja az, hogy az építést, az építőket segítse, fokozza ismertségüket, népszerűsítse a motoros közlekedést, terjessze az épített járművek kultúráját. 2010-ben aztán Harley kategóriában indultam és ismét győztem, mint épített motor tulajdonos.

– Vannak további terveid az átépítésével kapcsolatban?
– Csaba, a szerelő barátom nem engedi… Persze viccesen hangzik, de tényleg így van. Jelenlegi formájában mindent kihozott belőle, amit csak lehetséges.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2017. májusi számában olvasható. 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató