A harmadik dobás

Jaguar XK150

A Jaguar a sportos autók piacán az XK sorozatával vetette meg a lábát. A kisméretű, ám erős motorral felszerelt, agilis járművek karrierje az 120-as sorozattal kezdődött, majd a 140-essel folytatódott, végül aztán a minden tekintetben felettük álló 150-es sorozatban teljesedett ki.

Bővebben...

Struccbőr és aranyozás

Látogatás a Bata Classicnál

A solti székhelyű Bata Classic alapítója, Bata János egykor hagyományos autószereléssel foglalkozott, 1996-ban azonban megkereste őt egy barátja, aki Amerikából hozott magának egy felújításra szoruló „pagoda” Mercedest. A klasszikus autó restaurálása kellő kihívást jelentett Bata János számára, ezt követően pedig elindult a lavina. A Bata Classic ma már jól csengő márkanév a veterános körökben, munkáikat az Egyesült Államoktól kezdve az Emírségeken át Srí Lankáig jegyzik.

Bővebben...

Autó a vörös szőnyegen

Karmann Ghia

Tulajdonosának harminc éve dédelgetett gyermekkori álma vált valóra, amikor az Egyesült Államokból Magyarországra érkezett e német veterán. Aztán kezdetét vette a felújítás, fáradságot, pénzt és időt nem kímélve varázsolták újjá a Volkswagen Karmann Ghia kupét. A restaurálás talán túl szép is lett – bár a tulajdonos napi közlekedésre szánta az autót, mégis inkább csak napos hétvégéken áll ki vele a garázsból.

Bővebben...

MG helyett Triumph

Triumph Herald 13/60

Egy kedves brit kabrió kell a boldogsághoz! - valahogy így gondolja a harmincas éveinek második felében járó Bánhegyi Albert, aki egyszer már boldog volt egy kétüléses MG kabrióval. Sajnos azt a gépkocsit néhány éve elvitte a szükség: lakásvásárlás miatt kellett eladnia. De mivel nem csak múló szeszély nála a kabriózás, bogarászni kezdte az internetet, de immár négyüléses autót keresett, mert párjával két kislányt nevelnek. Az új családtag végül egy Triumph Herald 13/60-as személyében érkezett meg.

Bővebben...

Rockefellerék rendelése

Rolls Royce Silver Cloud

Tizennégy hónapos munkával született újjá az 1957-es hófehér luxusautó, amely a Rockefeller Centerből került egy magyar veteránrajongóhoz. Az építési és fuvarozó vállalkozó, Keller Ferenc már korábban is belekezdett kalandos felújításokba, felismerhetetlen roncsokból, kosárnyi alkatrészekből varázsolt eredeti állapotú veterán autókat. A Rolls Royce is hasonlóképpen kezdte, a megvásárláskor egy évek óta udvaron álló, ponyvával letakart luxusautó-maradvány volt csupán.

Bővebben...

Hat év munkája

Opel Olympia

Héder Gyula karosszérialakatos harminc éven keresztül kalapálta, foltozta a karambolos, vagy egyszerűen csak elrozsdásodott járművek lemezeit, aztán furcsa gondolat jutott az eszébe, amikor a műszak végén letette a kalapácsot. Elhatározta, hogy végre összerakja a saját autóját is.

Bővebben...

Noooormális?!

Krosszautó helikoptermotorral

A számítógépes játékok korában meg sem lepődik az ember, amikor a következő kifejezést hallja: „krosszautó helikoptermotorral”. Aztán összeszalad a szemöldöke, amikor közlik vele, hogy ez nem valamiféle eszement játékban szereplő jármű, hanem valójában létezett, benzinszagot árasztott, rúgta maga mögött a port és Csehszlovákiában készült…

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2016. áprilisi számában olvasható.

 

Üzlet és szerelem

Az EK Auto Krazy Kutters csapata

Hobbinak indult, komoly vállalkozás lett belőle. Bencsik Balázs és Kiss Ádám irányítása alatt az EK Auto Krazy Kutters csapata az amerikai veteránautók egyik jelentős hazai importőre és felújítója lett. Az elkészült munkák minőségére jellemző, hogy a Magyarországon restaurált veteránjaik az Egyesült Államokban is kelendők. 

Bővebben...

Nem érsz Soha Utol

Az NSU széles körben ismert, jól csengő márkanév volt, egykor forradalmian újszerű motorkerékpárok és különösen innovatív, minőségi gépkocsik viselték. Ma már egyre ritkábban akad az utunkba NSU motorkerékpár, autót pedig még ennél is ritkábban láthatunk, ennek ellenére – vagy éppen ezért – kultusz alakult ki körülöttük.

Bővebben...

Szívvel és lélekkel

Egy Zetor 3011-es feltámadása

Ha valaki úgy gondolja, hogy egy veteránkorú jármű restaurálásához elengedhetetlen a csápos emelő, komoly szakmai ismeretek garmadája és több évtizedes gyakorlati tapasztalat, itt fejezze is be az olvasást. Aki azonban hiszi, hogy a gépek iránt érzett feltétlen alázat és szeretet, valamint a találékonyság képes egy rozsdakupacból is újként ragyogó négykerekűt teremteni, bátran olvasson tovább! Pintér István példája meg fogja őt erősíteni abban, hogy egyszerű szerszámok birtokában, kellő odaadással bárkiből lehet restaurátor.

Bővebben...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató