A Zodiákus autója

Chevrolet Impala

A kézre került sorozatgyilkosok is rejtélyes, misztikus figurák, azonban azok a társaik, akik valamilyen okból megúszták a felelősségrevonást, még náluk is titokzatosabbak. Nem tudni, kik voltak, honnan jöttek és azt sem, hogy miért vetemedtek szörnyű tettekre. A Zodiákus néven ismert mészáros az utóbbi társaságba tartozik, soha nem derült ki, hogy ki is volt ő valójában, egy dolog azonban többé-kevésbé bizonyos: gyilkos portyáin néha egy Chevrolet Impala gépkocsit használt.

A Zodiákus néven ismert sorozatgyilkos az Egyesült Államokban, Észak-Karolinában követte el rémtetteit a hatvanas és a hetvenes években. Elfogását meggátolta, hogy kevés nyomot hagyott maga után, illetve nem voltak „kedvencei”. Válogatás nélkül támadott meg fiatal nőket, férfiakat, sőt, párokat is. Büszke volt tetteire, egészen 1974-ig cinikus hangú levelekkel bombázta a nyomát üldöző rendőröket, illetve a rémtetteiről beszámoló újságokat. A nyomozók nem kételkedtek a levelek valódiságában, mert olyan pontos és részletes adatokat tartalmaztak az esetekről, amilyenekkel csak azok elkövetője rendelkezhetett. Időnként részletesen leírta például az általa használt lőszerek és kések jellemzőit, az áldozatok ruházatát, vagy az elkövetés helyszínét és módját.

Intelligens, de beteg

A Zodiákus néha jobb, néha bal kézzel írt levelei kétségtelenül egy intelligens, ám mégis beteg elme szüleményei voltak. Vajon mi másra lehetne következtetni abból, hogy egy esetben például azzal a követeléssel állt elő, hogy mindenki, aki él és mozog San Franciscóban, hordjon zodiákus jelvényt? Többször is közölte, hogy hamarosan felrobbant egy gyermekeket szállító iskolabuszt, máskor pedig megnevezte azokat a nőket, akik meggyilkolását tervbe vette. Irományaiból többé-kevésbé kiderült az is, vajon miért csúszik ki mindig a hálóból. Megírta, hogy nem lesz két ugyanolyan áldozata és módszere, a nyomozók pedig valószínűsítették, hogy minden alkalommal más és más módon változtatta el külsejét, így időnként fekete bőrű, máskor fehér elkövetőről számoltak be a szemtanúk. Örömmel ölt, azzal hencegett, hogy számára az embervadászat mindennnél izgatóbb dolog. Annyi bizonyosan kiderült róla, hogy erős testalkatú, nagyjából 176 centiméter magas férfi, aki 10-es méretű lábára gyakran húzott katonai bakancsot. Tetteinek magyarázatául homályos, nevetséges állításokkal hozakodott elő: azt írta több levelében is, hogy az általa megölt emberek a túlvilágon őt fogják szolgálni. Saját bevallása szerint szolgálóinak száma már harminchét főre rúg, ennyi ártatlan életét oltotta ki. Mondani sem kell, hogy a magányos mészáros felkutatására hatalmas erőket mozgósított a rendőrség – még az FBI is beszállt a hajtóvadászatba -, ám hiába hallgattak ki kétezerötszáznál is több személyt, hiába dagadt sok kötetesre a nyomozás aktája, a várva várt siker elmaradt.

Véres aratás

A Zodiákus egyik áldozata Cheri Jo Bates tizennyolc éves diáklány volt, akivel 1966. október 30-án brutális kegyetlenséggel végzett.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2017. márciusi számában olvasható. 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató