Egy „bogaras” sorozatgyilkos

Ted Bundy bogárhátú Volkswagenje

A Volkswagen bogárhátúja azért is lehetett annyira sikeres, mert a jármű karosszériája sokakban ébreszt elemi birtoklási vágyat. Kedvesen gömbölyű, időtlenül arányos, a mai napig etalonnak számít. A barátságos autó két példánya azonban borzalmas események részesévé vált, hiszen Ted Bundy, az egyik legijesztőbb, legkegyetlenebb sorozatgyilkos használta őket portyái során, áldozatai pedig életük utolsó útjára indultak utasaikként…

Bővebben...

A Zodiákus autója

Chevrolet Impala

A kézre került sorozatgyilkosok is rejtélyes, misztikus figurák, azonban azok a társaik, akik valamilyen okból megúszták a felelősségrevonást, még náluk is titokzatosabbak. Nem tudni, kik voltak, honnan jöttek és azt sem, hogy miért vetemedtek szörnyű tettekre. A Zodiákus néven ismert mészáros az utóbbi társaságba tartozik, soha nem derült ki, hogy ki is volt ő valójában, egy dolog azonban többé-kevésbé bizonyos: gyilkos portyáin néha egy Chevrolet Impala gépkocsit használt.

Bővebben...

A pilótanő és a bandita

Az Essex Terraplane históriája

A Hudson autógyár a nagy gazdasági világválság éveiben ésszerű lépést hozott. Új, „low budget” márkát alapított, amely a drága és nagy teljesítményű Hudsonoknál jobban eladható, könnyű és olcsó típust kínált. Az Essex Terraplane tulajdonképpen sikeres modellé vált, mégpedig azért is, mert Amerika ünnepélt pilótanőjével, Amelia Earharttal hirdették és olyan hétpróbás gonosztevők használták, mint John Dillinger.

Bővebben...

Cowboy a volánnál

Tom Mix és a Cord

Volt idő, amikor nem a filmszínészek sajátítottak el egyes szakmákat, hogy megfelelően jelenítsék meg a szerepet, hanem hétköznapi, ám kameraérzékeny emberekből lettek filmsztárok. Természetesen ilyen furcsaságok csak a filmezés hőskorában történhettek, akkoriban, amikor egy ügyes lovas, Thomas Hezikah Mix a filmvásznon legendás westernhőssé válhatott.

Bővebben...

Egy vértanú autója

Thích Quang Duc halála

Egy buddhista szerzetes rémületes öngyilkosságának képei 1963-ban bejárták a világsajtót. Thích Quang Duc június 11-én elevenen égette el magát Saigon egyik forgalmas útkereszteződésében, ezzel pedig közvetve ugyan, de véget vetett a Dél-Vietnámban bevezetett, a buddhista vallás gyakorlását korlátozó intézkedéseknek. A buddhista mártír az esemény helyszínére egy Austin Westminster típusú gépkocsival érkezett, amely mára ereklyévé nemesült.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2016. áprilisi számában olvasható. 

Pénzt vagy életet!

Egy 1934-es gyártmányú Ford 730 Deluxe Sedan jelenlétében nagyon sokszor hangzott el a fenti mondat. Nem is csoda, a gépkocsi egy darabig Bonnie Parker és Clyde Barrow szolgálatában állt. Legendás bűnözők voltak ők ketten, tucatnál is több embert – rendőröket és civileket egyaránt – gyilkoltak halomra, számtalan bankot, benzinkutat, vendéglőt fosztottak ki. A modern kor Robin Hoodba oltott Rómeója és Júliája életében utoljára a sötétszürke színű Ford szilánkokra robbanó szélvédőjét, pergőtűzben szétmálló műszerfalát látta…

Bővebben...

Dávid a Góliátok ellen

A Tucker 48-as

A nagy gazdasági világválság és a második világháború elmúltával a világ autóipara gyökeresen átalakult. Megszűnt az ezernyi kis manufaktúra világa, helyette nagy autógyártó vállalatok jöttek létre, melyek milliószámra gyártották a négykerekű masinákat. A független gyártók sokáig nem törődtek bele az új rendbe és hitték, hogy ha kellően kiváló portékával jelentkeznek, sikerre vihetik vállalkozásukat. Keserűen csalódtak.

Bővebben...

Christine, a fúria

Plymouth Fury főszerepben

A mozi hatalom. Egy sikeres film révén semmiből érkezett színészek válnak világsztárokká, a bőven folyó pénzcsap pedig színültig megtölti a készítők zsebeit. Ha pedig a filmkockákon gyakran feltűnik egy hétköznapi tárgy, kultikus ikonná nemesedhet pusztán csak azért, mert képét a mozivászonra vetítették. Különösképpen igaz ez akkor, az a bizonyos tárgy főszerepet játszik a történetben – ahogyan egy 1958-as Plymouth Fury is címszerepet kapott a Christine című mozifilmben.

Bővebben...

Mélytengeri Renault

Elveszett-e az, amiről pontosan tudjuk, hol van? Igen is, meg nem is. Mert bár tudjuk, hogy az Atlanti-óceán fenekének egy bizonyos pontján, 3800 méter mélyen, örök sötétségben és fagyos hidegben lapul egy autó roncsa, mégsem kerülhet soha napvilágra. Fogságban tartja ugyanis egy még hatalmasabb ember alkotta jármű, egy óceánjáró vasból készült, málladozó teste. William E. Carter Európában vásárolt Renault-járól és az 1912. április 15-ére virradó éjszaka hullámsírba merült Titanicról szól ez a történet…

Bővebben...

JFK utolsó útja

Lincoln Continental Convertible

Az Egyesült Államok harmincötödik elnöke, John Fitzgerald Kennedy 1963. november 22-én gyilkos merénylet áldozatává vált. A halálos lövések Texas állam Dallas városának Elm utcájában érték, miközben egy különlegesen felszerelt, speciálisan átalakított Lincoln Continental jobb hátsó ülésén ült. 

Bővebben...

További cikkeink...

  1. A Sebhelyes Arcú Cadillacje

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató