A stílusérzék „ékes” bizonyítéka

Porsche 924

Harm Lagaay alaposan felforgatta a Porsche életét. A cégnél ugyanis enyhén szólva sem volt megszokott, hogy a motort az orrba szerelik, ráadásul az erősen lejtő motorháztető és az ék-szerű kialakítás miatt az erőforrás elhelyezése sem volt egyszerű. Ám a dizájner a 924-es megoldásainál komolyabb feladattal is megbirkózott a későbbiekben, immáron a BMW-nél: ez volt a semmiből előtűnő ajtó. 

Bővebben...

Építs Lomaxet!

A megvadult Kacsa

A Lomax márkanév angol mozaikszó, alacsony költségeket és maximális teljesítményt jelent: „Low Costs, Maximum Performance”. A cég egyszerű, olcsó, otthon is összeszerelhető jópofa autókat gyártott, akinek volt legalább ötezer dollárja, akár meg is rendelhette tőlük a csomagot.

Bővebben...

Az alpesi sas

Jean Rignotti ajánlásával

A legtöbb autógyártó cég életében eljön az a pillanat, amikor csak valamiféle felsőbb erő mentheti meg az összeomlástól. Az Alpine számára ez a pillanat az 1973-as olajválság volt, a felsőbb erő pedig a Renault.

Bővebben...

Nagy-Britannia bajnoka

Lotus Cortina

A hatvanas évektől kezdve három évtizeden át Nagy-Britanniában nem sokat gondolkodtak azok, akik középkategóriás, megbízható autóra vágytak: vettek egy Ford Cortinát. A típus folyamatosan döntögette az eladási rekordokat, öt generációja tökéletesen kiszolgálta az átlagautós igényeit, nem is csoda, ha két és fél milliónál több kelt el belőle - pedig konkurencia volt bőven, még a márkán belül is. A típus ázsiójának jót tett azonban az, hogy mérges, prüszkölő, vad változatok is készültek belőle…

Bővebben...

Amikor egy kocsi megőrül

Hot rod – Ford T

A harmincas-negyvenes években Kaliforniában új őrület kezdődött. Akadt néhány autó, amely teljesen kivetkőzött magából. Megszűnt felettük az unalom hatalma, egyedi festéssel látták el őket, ledobtak magukról minden felesleges kacatot és irány a kiszáradt tómeder!

Bővebben...

Ki nyer ma?

Morris Minor

A címben feltett kérdés folytatását sokan ismerik: „Játék és muzsika tíz percben. Aki kérdez, Czigány György.” Ugye, ismerős? Az alább bemutatott autó kapcsán azért kellett megemlítenünk a Kossuth Rádió népszerű műsorát, mert ennek az első sorozatú Morris Minornak egyik tulajdonosa az említett műsorvezető volt!

Bővebben...

Egy német sztár

DKW F8

Több cég is irányította, több politikai rendszert is kiszolgált, és mindenki jól járt vele. A DKW sokáig Németország legsikeresebb járműgyártójának számított és nemcsak azért, mert képes volt a folyamatos fejlődésre, megújulásra, hanem azért is, mert különlegesen széles kínálattal rendelkezett. Családi autók, motorkerékpárok, kisteherkocsik, kabriók és kombik – a DKW mindent tudott és mindenki szerette termékeit. Kár, hogy ennek ellenére mégis kimúlt, igaz, a Trabantban bizonyos értelemben reinkarnálódott. 

Bővebben...

Jön, mintha menne

Zündapp Janus

Hivatalosan egyetlen Zündapp Janus létezik Magyarországon, mégpedig az, amelyet Nagy Sándor úr őriz Debrecenben. A sajátos mikroautó 1957-ben született, de csak két esztendőt élt meg. Kétütemű egyhengeres motorral indult a „bevetésre”, s eközben leginkább a Trabantéhoz hasonló hangokat produkált.

Bővebben...

Kétéltű lélekvesztő

Amphicar 770

Kétéltű autók márpedig vannak! A talán legütőképesebb és leginkább körülrajongott modell az Amphicar 770-es (ha nem vesszük figyelembe a katonai felhasználásra gyártott és roppant népszerű Scwimmwagent). Ez a fura szerzet több filmben is szerepelt, használta Closeau felügyelő és a 007-es ügynök is, de állt egy példánya az amerikai elnök (Lyndon B. Johnson) garázsában is. Az Amphicar bizonyított a La Manche-csatornán és Alaszkában, a Yukon-folyón is.

Bővebben...

Fényűző limuzinok

Mi a közös a pápában, a pop királyaiban, a rock and roll uraiban, az angol királynőben és a szerencsétlen sorsú Kennedy elnökben? Nos, mindahányan lelkesedtek a limuzinokért. De mi is az a limuzin? Nos, a hivatalos megfogalmazás szerint ez a két- és négyajtós zárt kocsiszekrényű személygépkocsik általános elnevezése.

Bővebben...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató