Géppisztollyal tesztelték

A ZISZ-115-ös históriája

Egykor Rákosit szállította, aztán pénzszállítóvá fokozták le. A Szovjetunió autógyártásának különleges terméke, egy amerikai gyártmány klónja, pártvezetők luxusgépkocsija volt. Ritka, mint a fehér holló, Magyarországon mégis őriznek belőle egy példányt. A ZISZ-110-es páncélozott válzotaáról, a ZISZ-115-ösről van szó. Sztálin személyesen felügyelte a tervezés és a gyártás fontosabb állomásait, mi több, ő határozta meg, hogy az első szovjet luxusautó a Packard Super8 modelljének alapulvételével készüljön.

Bővebben...

Táblácska az autón

Kis magyar rendszámtörténet

Hajdan sem a jogosítvány, sem a műszaki vizsga megléte nem volt kötelező Magyarországon, sőt, még rendszámok se léteztek. Az autók szabadon, azonosító jel nélkül furikázhattak, hiszen ritka madarak voltak, mindenki tudta, ki is a tulajdonosuk, ki ül a volánjuknál! Eseményszámba ment egy automobil érkezése, a gyerekek futottak utána – nem is csoda, akkoriban még a pesti villamost is ló húzta. Lócitrom kipufogó füst helyett? Boldog békeidők! 1901. június 15-től megváltozott minden, bevezették és kötelezővé tették a hatósági rendszámot és a gépjárművek évenkénti műszaki vizsgáját…

Bővebben...

A gőzautók históriája

Manapság sokan rebesgetik, hogy a gőzhajtásnak nemcsak múltja, jövője is lehet. Egyre többen vannak, akik szerint a modern technológiák felhasználásával képesek lennénk fürge és erős gőzautókat gyártani. Akik legyintenek e felvetésre, idézzék eszükbe, hogy a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján még autóversenyeket is rendeztek gőzhajtású közúti járműveknek!

Bővebben...

Jobbra tarts!

Már a járdán haladva is ösztönösen jobbra térünk ki, mert megszoktuk. Bár a gyalogosok számára nem írja elő ezt semmiféle szabály, mégis hallgatólagos közmegegyezés van érvényben merre is kerüljük ki a szembe jövőt. A közutakon, a folyókon és a levegőben balesetveszélyes lenne rábízni a járművezetőkre, hogy merre térjenek ki, ezért őket szabályok kötik. Magyarországon 1941 őszéig még a baloldalon haladtak az utakon és igen, az autók jobbkormányosak voltak.

Bővebben...

Papírjaguár az NDK-ból

A Trabant-sztori

Semmi igazságtartalma nincs a fülbemászó slágernek, amely szerint „Trabanton szállni élvezet, gyorsabban száll, mint a képzelet”. Mert egy forró nyári – vagy egy dermesztő téli – napon kilométerek százait legyűrni Trabanton inkább megy kínzás-, semmint élvezetszámba. Már felnőtt egy generáció, amelynek a Trabant nem jelent mást, mint a szomszédban lakó bácsik zörgő-csörgő, kék füstfelhőt eregető csotrogányát, mely egyszerre mosolyogtat és kelt szánalmat. Pedig valaha a vágyak netovábbja, Kelet-Európa népautója volt a Trabant, ugyanaz, mint a nyugatnak a bogárhátú Volkswagen: a helyváltoztatás szabadságát, és a függetlenség illúzióját keltő, egyszerű, olcsó közlekedési eszköz.

Bővebben...

A géperejű személyfuvarozás históriája Magyarországon

Kétszáz darab favázas MARTA autóval kezdődött…

Centenáriumához ért a budapesti taxizás. Kerek száz év alatt jutott oda, ahol ma tart. A kezdetek idején kényelmetlen autókban zötykölődve is uraknak érezhették magukat az utasok, ma már légkondicionált járművekbe szállhatnak a fővárosiak, de a vezető már nem nyit ajtót. A múlt század elején csak kevesen engedhették meg maguknak, hogy taxiba üljenek – na, ez ma sincs másként.

Bővebben...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató