A békaszemű pók

Fiat 850 Spider

A Road & Track Magazin 1967-ben a Fiat 850-es Coupét találta az egyik legmegnyerőbb tervezésű kisautónak. Ez a dicséret a Spidert is megillette volna, ugyanis személyében a Gruppo Bertone egy csodálatosan letisztult, elegáns és egyedi külsejű autót alkotott. 

A képeinken látható Spidert Sebők András Svájcban vásárolta egy autókereskedésben, még 1998-ban. Két évig tartott a komplett felújítás, mivel pedig a tulajdonos karosszérialakatos, jelentős részben maga restaurálta az autót.
– Ez az 1971-es évjáratú autó a Spider második kiadása, az úgynevezett CL változat, vagyis a luxus kabrió. Komoly beavatkozásokra volt szüksége, tulajdonképpen az egész autót fel kellett újítani. A karosszériának két fenéklemeze van, az egyik a 850-es kupéból maradt, de kapott egy megerősítést is. Mindkettőt ki kellett cserélni – mesélte a Veterán Garázs Magazinnak az autó tulajdonosa.
- A karosszéria többi része viszonylag tűrhető állapotban volt, vagyis nem kellett kidobni, de az autó szinte minden alkatrésze felújításra szorult. A csomagtér tetején és a keménytetőn is szerepel az alvázszám, a számok alapján pedig ezek – és sok más elem is – teljesen eredetiek.
Érdekes módon az olasz kiskocsi elemei nem Olaszországból, még csak nem is Európából jöttek:
- Szinte minden alkatrész az Egyesült Államokból érkezett. Az autó motorja ugyanaz, mint amely a 850-es Coupéban volt, 903 köbcentiméteres és 51 lóerős. A kódja 100 GBS, amiben az „S” utal a Spiderre. A Coupékban ez a kód egyébként így hangzik: a 100 GBC – avatott be a részletekbe Sebők András, aki azt is elárulta, hogy van egy Coupéja is. Ezeken túl még nagyon sok régi autó is parkol nála és egy örömteli kötelessége is, mindegyikkel igyekszik legalább ezer-ezerötszáz kilométert autózni évente. Természetesen a Spider sem kivétel. Öröm vele kocsikázni, kiválóan teljesít az utakon, egyetlen hátránya van csupán: mivel kétüléses, családi kirándulásokra nem alkalmas.

Forgó szemek és formás hátsó

A 850-es Fiat egy kisméretű, farmotoros, hátsókerék meghajtású kocsi volt, amelyet 1964 és 1973 között gyártottak. Az autó konstrukciója lényegében a Fiat 600-ason alapult. A típus cégen belüli kódneve 100G volt. Azért pont a „G” betűt alkalmazták, mert a 600-ast A-tól F-ig gyártották, ékes bizonyítéka ez annak, hogy a gyártó a 600-as egyfajta folytatását látta a 850-esben.
Még a motor is megegyezett a 600-aséval, noha a lökettérfogatot 843 köbcentire emelték. A 850-es kétféle változatban volt elérhető. Létezett egy 34 lóerős normál, valamint egy 37 lóerős „Super” verzió is. A típus végsebessége nagyjából 125 kilométer volt óránként és bár az autó nem hozott hatalmas technikai megújulást, különös bájt kölcsönöztek neki hatalmas, forgó szemei és a pici hátsó fele, ahol a motor foglalt helyet.
A 850-es családhoz számos karosszéria-típus tartozott. A Fiat 850 Special a 850-es szedán átalakított változata volt, amelyet 1968-ban mutattak be. A Coupe változat 47 lóerős motorja búgott benne, elülső tárcsafékei voltak, sportkocsiba illő kormánya, illetve megújult díszítése. A huszonöt százalékkal megnövelt teljesítmény, meg a 13 hüvelykes kerekek mögött megbújó tárcsafékek a sport szedán kategóriába repítették, ahová például a 2002-es BMW is tartozott, bár a kettőt nem lehet egy napon említeni.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2017. májusi számában olvasható. 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató