Balázs Garázs Bt. műhelyének kapuján negyvennél is több felújított autó gurult ki.

György Balázs eredetileg képzőművésznek készült, de megcsapta a benzingőz. Kezdetben Citroënek szerelésével foglalkozott, de aztán kreatívabb területre váltott, autók restaurálásában kamatoztatta művészi érzékét. Az ezredforduló környékén fogott bele a felújításokba és immár elmondhatja, hogy a Balázs Garázs Bt. műhelyének kapuján negyvennél is több felújított autó gurult ki.

Naiv illúziók

Az atomenergiával hajtott autó

Rovatunk címét célszerű lenne e szám erejéig megváltoztatni és imígyen szólna: „Hogyan nem működik?”. Az atomenergiával hajtott autó ugyanis a jövőbe bizakodva tekintő ötvenes-hatvanas évek naivitásának terméke, a valóságban soha nem létezett, sőt, mai tudásunk szerint megvalósíthatatlan, gazdaságtalan, veszélyes, drága – és még sorolhatnánk hátrányait…

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2016. áprilisi számában olvasható.

A villanyrendőr száz éve

Pontosan száz évvel ezelőtt, az ohiói Clevelandben helyezték üzembe az első elektromos közlekedési jelzőlámpát, de a villanyrendőr története ennél sokkal hosszabb múltra tekint vissza.

Bővebben...

A gumiabroncs története 2.

Magazinunk előző számában áttekintettük a gumiabroncsok első és nagy jelentőségű fejezetét. A huszadik században jelentősen átalakultak a járművek és az abroncsok is, a vásárlók mindkettőtől egyre nagyobb teljesítményt és megbízhatóságot vártak el. A soron következő újítások egyre gyorsabb iramban követték egymást.

Bővebben...

A gumiabroncs története

Első rész: a kezdetek

Közhely, de a kerék története nagyjából egyidős az emberiséggel. A tizenkilencedik század végéig vasból készült, vagy vasalt fakeréken gördült a járművek többsége, de aztán a feltalálók rájöttek arra, hogy az abroncsra húzott gumiköpeny, illetve ennek levegővel töltött változata segíthet a nagyobb sebesség és menetstabilitás elérésében. Sorozatunk első részében a hőskorszak történetét tekintjük át. 

Bővebben...

A xenontól a lézerig

Modern világítástechnika az autóiparban

Bár a legtöbb autó még ma is halogén fényszórókkal gördül le a gyártósorról, számos alternatívája van már a hagyományos izzóknak, amelyek közül a xenon, azaz a gázkisüléses technológia a legelavultabb. Manapság már egy alsó-középkategóriás autó is rendelhető teljes egészében LED-ekből álló fényszórókkal, 2014 őszén pedig már a lézerfényszóró is sorozatgyártásba kerül!

Bővebben...

Fogyasztáscsökkentő és teljesítménynövelő

A turbófeltöltés múltja, jelene és jövője

Manapság már szinte minden autó turbófeltöltővel gördül le a gyártósorokról. Volt idő, amikor csak a dízelmotorok kaptak feltöltőt, de ma már csak elvétve készítenek benzinmotort nélküle. A „turbó” a hetvenes években jelent meg, akkor még elsősorban a teljesítménynövelés érdekében. Ma már inkább arra használják, hogy azonos teljesítményt nyerjenek a kisebb motorból, alacsonyabb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett. 

Bővebben...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató