Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

: A professzor autói

Látogatóban a Káli Auto-Motor Múzeumban

MOTORMUZEUM resize







Talán kevés olvasónk tudja, hogy az ország legnagyobb és legváltozatosabb vereránjármű gyűjteménye a Balaton északi partján, egy festői szépségű kis faluban, Dörgicsén található. Idilli helyszínen, a tóra néző panoráma előterében áll a világhírű Kaáli Nagy Géza professzor által létrehozott, Káli Auto-Motor Múzeumnak elnevezett magángyűjteménynek otthont adó épület, amely 2020 szeptembere óta tárlatvezetés mellett fogadja a veterán járművek szerelmeseit.
Dr. Kaali Nagy Geza resize




Országhatárainkon túl is jól ismerik Dr. Kaáli Nagy Géza nevét, a szülész-nőgyógyász gyógyító tevékenységén túl elsősorban az optikális trokár feltalálójaként tett szert világhírre. Közel harminc éve alapította a lombikbébi kezelésekre szakosodott magánintézmény-rendszert, amely Kaáli Intézet néven harmincezer gyermekkel gazdagította a családokat és az országot. Egy éve annak, hogy a magyar állam megvásárolta intézeteit és Kaáli professzor azóta hobbijának él, bővíti, gazdagítja múzeumát.  Az alapító örömmel fogadta jelentkezésünket, majd Nagy Péter restaurátor kalauzolásával a Veterán Garázs Magazin stábja meglátogatta az egyedülálló tárlatot.
 

A múzeum létrejöttéről, az ott található látnivalókról Nagy Péter az alábbiakat mondta el.   
– A jelenleg ötvennyolc autót és hetvenegy motorkerékpárt bemutató kiállítást közel sem lehet véglegesnek vagy késznek tekinteni és ezt a kijelentést a tapasztalataimra alapozom. Bár Kaáli professzor már többször kijelentette, hogy eljött a bővítés vége, de aztán valamiért mindig új lendületet kapott a gyűjtőszenvedélye. Amint felbukkant egy számára érdekes jármű, nem tudott ellenállni és megvásárolta, így tehát a kollekció bármikor újabb taggal, vagy tagokkal gyarapodhat – tudtam meg kalauzunktól, aki beszámolt az indulás körülményeiről is. 
– A gyűjtemény alapjait hat évvel ezelőtt kezdtük felépíteni, mégpedig a Kaáli professzor által az Egyesült Államokból hazahozott saját tulajdonú járművek felhasználásával – folytatta Nagy Péter, majd bemutatta az első „fecskéket”. 
– Amerikából jött át a Jaguar XJS kabrió, a Cadillac Coupe de Ville, a Mercedes CL 55 AMG és a Harley Davidson Low Rider. A professzor nosztalgiából visszavásárolta a kint használt 850-es BMW-jét, bogárhátú Volkswagenjét, valamint családja egykori motorkerékpárjait és autóit is. Igy került a gyűjteménybe a Vauxhall Velox és az Opel Olympia Rekord, továbbá olyan motorkerékpárok, mint a DKW 200 Luxus, a Csepel 125-ös és több Pannonia is. E darabok megvásárlását leginkább érzelmek motiválták, hiszen a professzor ezeken tanult meg vezetni és számtalan emlék fűzi őt hozzájuk, ezekről a járművek mellett kiállított korabeli fényképek is tanúskodnak – közölte a restaurátor.  
 
Nagy Pétertől megtudtuk, hogy kezdetben a gyűjtemény darabjai egy száz négyzetméteres garázsban parkoltak, de csakhamar minden kis zugot megtöltöttek a veteránok. Ekkor döntött úgy a professzor úr, hogy felépíti a múzeum jelenlegi épületét. Így most már méltó környezetben, közel ezerötszáz négyzetméteres területen lehet megtekinteni a csodálatos veterán járműveket.
– A kiállítás tiszteleg a magyar motorkerékpár-gyártásnak, szinte minden jelentős gyártmány helyet kapott benne. A látogatók örömmel fedezhetik fel a kiállítóteremben az 1928-ban gyártott Méray 1000-t, a Weiss Manfréd gyárában készült Csepeleket, a Mátrákat, SHB-t, BMG-t, 250-es és túra-Csepelt, illetve az összes Pannonia típust. Nemcsak motorkerékpárok, de robogók is sorakoznak a kiállításon, ideérte a Tünde, Panni és Berva márkájú robogókat. Kifejezetten ritkaságnak számít a DMC 125-ös Danuvia és az MC 62 jelzésű Pannonia crossmotor. A hazai készítésű kétkerekűek mellett a tárlatot olyan, nemzetközi hírnévnek örvendő motorkerékpárok is gazdagítják, mint az Indianok, a Henderson, az NSU, a BMW, a Zündapp, Imperia, Moto Guzzi, illetve a legjelentősebb angol típusok – sorolta Nagy Péter, majd szóba hozta az autókat is.
– Ami a veterán autók beszerzésének tematikáját illeti, a legfőbb elv azt volt, hogy legismertebb, ám ritka és ikonikus járművek kerüljenek a gyűjteménybe, melyek megtekintése a látogatók számára is örömet jelent. Ilyen meggondolásból kaptak helyet a tárlatban a Rolls Royce, a Bentley, az Aston Martin, a Ferrari, a Maserati, a Porsche, a BMW, a Mercedes, a Jaguar, az Alfa Romeo, a Cadillac, a Volkwagen és a Chevrolet márka gyártmányai – közölte kalauzunk.
 
 
A termekben feltűnt számunkra, hogy a kiállított járműveket akár körbe is járhattuk, a részletek felfedezésében semmi sem akadályozott minket.
– A múzeum belső tereit igyekeztünk látogatóbaráttá tenni. Éppen ezért nálunk nincsenek kordonok, vagyis egy-egy kiállítási darabot közelről is lehet nézegetni és fotózni is. Mi nem oktató jellegű múzeumot kívántunk építeni, sokkal inkább élményt szeretnénk adni vendégeinknek. A professzor úr célja a kezdetek óta ez, eszköze pedig a közkinccsé tett, akadályok nélkül látogatható gyűjtemény, ahol örömteli a látogatás minden ideérkezőnek – magyarázta Nagy Péter.
 
A múzeum nemcsak kiállítóterekből áll, területén restaurátor-műhely is működik, amelyben szinte meg sem áll a munka. 
– Mivel a további járművek beszerzése és felújítása folyamatosan zajlik, célszerű volt a műhely kialakítása, ahol pillanatnyilag egy 1927-es évjáratú AJS 500-as motorkerékpár restaurálása folyik. Természetesen a már elkészült és kiállított járművek karbantartására is alkalmas e műhely, annál is inkább, mert a járművek állagmegóvására nagy gondot fordítunk – árulta el a szakember, aki elmagyarázta a kiállított darabok szakszerű gondozásának módjait. 
– A motorkerékpárokat állapotuk megóvása érdekében benzin és kenőanyagok feltöltése nélkül tároljuk, az autóink jelentős részét ellenben rendszeresen megmozgatjuk. Ezt segíti, hogy közülük több is rendelkezik OT rendszámmal, így közúton is használhatók. A járatásokat általában a professzor úr maga végzi, de időnként én magam ülök a veteránok volánjához – közölte a szakember. 
 
Vendéglátónk kérésünkre összefoglalót adott arról is, hogy melyek a múzeum legkorosabb és legfiatalabb darabjai.
– Legöregebb autónk az 1914-es évjáratú, belga gyártmányú F.N. Model 1950-es, amely két éve a balatonfüredi Concours d’Elegance versenyen is megjelent a közönség nagy örömére. A kétkerekűek korelnöke a szintén 1912-ben gyártott Bradbury. A legfiatalabb autónk az 1997-ben készült BMW 850 CI, amely ugyan még csak youngtimernek számít, azonban különlegessége és ritkasága révén a

professzor úr helyet szánt neki a gyűjteményben. Legfiatalabb motorkerékpárunk éppen tíz évvel idősebb a BMW-nél, 1987-ben gyártották, típusát tekintve pedig egy Harley-Davidson Low Rider, melyet a professzor úr annak idején újonnan vásárolt – szólt az ismertető, majd a múzeum vezetője ejtett pár szót az apró, ám mégis jelentős részletekről is.  
– A kiállítótermek hangulatát igyekeztünk egy-egy kiegészítő sarokkal fokozni, ezért épült fel a klasszikus amerikai éttermek hangulatát idéző enteriőr zenegéppel és kanapékkal, illetve az ÁFOR benzinkútfej és környezete is. A múlt század elejének hangulatát falióra és festmény idézi fel, de hangulatos a piknik utazó szett is. A szabadon maradt falak többségére korabeli fotók kerültek, a belső kialakítás célja pedig az volt, hogy látogatóinkat itt tartózkodásuk idejére visszarepítsük az időben.
 
Dr. Kaáli Nagy Géza
A múzeum alapítója 1943-ban született Gyulán, 1968-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. 1969-ben emigrált az Egyesült Államokba, majd szülész-nőgyógyász lett New Yorkban. Kutatási területe az endoszkópia, illetve az asszisztált reprodukció. Az optikális trokár feltalálása mellett további tíz különböző orvosi szabadalom fűződik a nevéhez. 
A professzor 1992-ben Budapesten létrehozta a Kaáli Intézetet, 2016-től kezdve ismét Magyarországon él.
Kaáli professzor véleménye az, hogy a letűnt korok hangulatát őrző járművek nemcsak formaviláguk, megjelenésük miatt ejtik rabul az embereket, hanem azért is, mert emlékeket ébresztenek, a szemlélők felidézhetik a régvolt boldog napokat, amikor az ember például a szülei mellett ült az utasterükben. Az ember ilyenkor visszaemlékezhet gyermekkorának pillanataira, vagy fiatalsága kalandos időszakára. A gyűjtő a kollekció minden egyes darabját a történelem egy darabkájának tartja, de egyúttal a saját élettörténete részének is – így mindig fontos volt számára, hogy az életében meghatározó szerepet játszó járműveket megőrizze, lehetőség szerint pedig megvásárolja.
 
A Káli Autó-Motor Múzeum elsőként 2020 szeptemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, de a pandémiás helyzetre tekintettel – az óriási érdeklődés ellenére – rövid időn belül be kellett zárnia kapuit. A tervek szerint 2021 tavaszán ismét látogathatóvá válik a múzeum, ha a járványügyi előírások lazítására sor kerül. A tárlat megtekintése a könnyítések bevezetését követően előzetes bejelentkezést követően látogatható, a regisztráció a múzeum www.automotormuzeum.hu oldalán lehetséges, a múzeum címe: 8244 Dörgicse, Csörgőfa utca 33.