Elegáns ámokfutó

Bentley Turbo R

1999 április 12-én szomorúan támasztotta egy tahitótfalui ház oldalát egy Bentley Turbo R. Motorházteteje felgyűrve, sárvédője megrogyva, szélvédőjét AMD gépkarabélyból kilőtt golyók szakították át. A tulajdonosa és annak üzlettársa nem élték túl a támadást, máig nem tudni biztosan, hogy ki rendelte meg a kivégzésüket. Egy biztos: amikor Crewe-ban, Angliában összeszerelték az öt méternél is hosszabb limuzint, nem gondolták, hogy a magyar maffiaháború egyik leszámolásának hírhedt mellékszereplője lesz.

Amikor a Turbo R elkészült, nem léteztek önálló Bentley modellek, hanem Rolls-Royce-ok emberközelibb, vagyis autószerűbb változatai voltak. A Turbo R is tulajdonképpen egy finoman átalakított, ötezer példányban gyártott Mulsanne Turbo volt, a Mulsanne pedig a Rolls-Royce Silver Spiritre épült. Az angol prémiummárkák különlegessége akkoriban az volt, hogy a luxust nem abból az irányból közelítették meg, mint például a németek. Nem a legfrissebb technikák, mindent kiszolgáló elektronikus kütyük és mindig újabb, mindig erősebb motorok adták el az autót, hanem a kifinomultság és az elegancia.

Az „SZ” autók

Egy angol luxusautóban a fényűzést a finom anyagok, a csend, a hibátlan kidolgozottság adta, a legfrissebb technika felvonultatása nem volt létfontosságú. Így eshetett, hogy a Turbo R ugyanarra az archaikus platformra épült, amit a Rolls-Royce még 1980-ban mutatott be. Ezt a platformot SZ-nek hívták, ez volt a gyári kódnév, arra utalt, hogy az alvázszám negyedik karaktere a Z volt. SZ autó volt a Rolls-Royce Silver Spirit, a Silver Dawn, a Park Ward, a Corniche vagy a Bentley Brooklands, a Mulsanne, a Mulsanne Turbo vagy a Turbo R. Az SZ különböző frissítések és modernizálások után egészen 2003-ig létezett.
Az SZ platform jellemzője volt még az L sorozatú V8-as motor, amely a nyolcvanas években sem számított friss fejlesztésnek. Ezt 1959-ben mutatták be, és még ma is használják egyes Bentley-kben, olyanokban, mint az Arnage vagy a Mulsanne. Ez a motor kezdetben 5,2 literes volt, az évek során hízott a ma ismert 6,75-ös lökettérfogatra. Ez az erőforrás igazi túlélő, a Lamborghini V12-ese után a második leghosszabb ideje gyártott, ma is forgalomban lévő motor. Maga a blokk öntöttvas, könnyűfém hengerfejekkel, fogaskerekes vezérléssel, kézzel történő összeszerelése harminc órát vesz igénybe.

A teljesítmény: titok

A Turbo R 1985 és 1999 között készült, az R betű pedig véletlenül sem a versenypályára (racing), hanem a Roadhold szóra utalt, ezzel jelezve, hogy bizony az úttartásra hegyezték ki. Ezt a megjelölést az erősebb motor mellett az újrahangolt futóművel és a szélesebb felnikkel érdemelte ki. Ötven százalékkal feszesebb lett a futómű a stabilizátorok cseréjével, a gátlók csillapítását pedig megnövelték és a Panhard rudat is úgy építették be, hogy csökkenjen berugózáskor a kaszni elmozdulása a tengelyhez képest.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2016. novemberi számában olvasható.