Mint a szélvész

A Lotus Ladies Cup kétszeres bajnoka

Bús Edina nyolc ével ezelőtt megállíthatatlanul robbant be az autósport világába és azóta is sikert sikerre halmoz. A Lotus Ladies Cup kétszeres bajnoka több tucat versenygyőzelmet tudhat maga mögött. Csapatával, a B3 Racing Teammel nem ismerik a lehetetlent, mindig magasabbra törnek. Idén is valóra válik egy régi vágya, bár régóta dédelgetett álma beteljesülésére még várnia kell…

- Úgy olvastam, nem olyan régen csöppentél bele az autóversenyzés világába. Mesélj a kezdetekről!
- Valóban nem olyan régen kezdődött - bár minden viszonyítás kérdése. Az idősebbik bátyám 2005 óta versenyez, ő ajánlott egy versenyiskolát, ahol egy tanfolyam elvégzését követően kvalifikálhattam magam arra, hogy versenyeken vegyek részt. A tanfolyamot 2006 augusztusában végeztem el és mivel meglepően jó eredménnyel, a bátyám azt tanácsolta, hogy akár a versenypályán is kipróbálhatnám a tudásomat. El kell még mondanom, hogy soha nem volt sem vágyam, sem álmom a versenyzés, de az első versenyem után minden megváltozott. Mindez 2006 szeptemberében történt, ellenfeleim pedig mind tapasztalt, versenyt látott sofőrök voltak, ennek ellenére előkelő helyen végeztem. Akkoriban még Opel Astrákkal gyakoroltunk, amikről tudni kell, hogy nagyon nehéz őket vezetni, hiszen nem versenycélokra készültek. Ennek ellenére a sebesség megszállottja lett belőlem általuk.

- Mindig vonzott a gyorsaság?
- Ez családi vonás nálunk. Amint lehetőségük nyílt rá, családtagjaim azonnal megszerezték a jogosítványt. Én sem tettem másként. Tulajdonképpen csak két éves volt a vezetői engedélyem, amikor először rajthoz álltam. Úgy érzem, a vezetés a véremben van.

- A legtöbb ember számára a Lotus Ladies csapat bajnokaként váltál ismertté. Milyen élmények fűznek ahhoz az időszakhoz?
- 2006-ban indultam az Opel Astra Kupában. Majd 2007 és 2010 között Suzukival versenyeztem a Suzuki Swift Kupában, ahol huszonkét férfi között, egyedüli nőként indultam. Nem kíméltek az ellenfelek, ennek ellenére a legjobb eredményem negyedik helyezés lett. Ezután kezdődött el a Lotus-időszak. 2011-ben újabb lépcsőt ugrottam felfelé, következett a Lotus Ladies Cup, ahol megszereztem életem első bajnoki címét, majd egy évvel később a másodiknak örülhettem. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam. Ficza Ferivel a Lada Granta Kupában első helyen értünk célba, és abban az időben rengeteg versenyről jöttünk haza dobogós helyezéssel. Ezután szerettem volna tovább lépni.

- Merre vetted az irányt?
- 2010-ben saját csapatot alapítottunk B3 Racing Team néven. Ez volt számunkra az optimális lépés, hiszen köztudott, hogy Magyarországon hiába vagy akármilyen jó, éred el a legjobb eredményeket, sajnos anyagilag nem honorálják az erőfeszítéseidet. Ennek fényében a bátyámék úgy gondolták, hogy legjobb lesz, ha saját csapatként indulunk a versenyeken. Azóta új korszak kezdődött az életünkben.

- Melyik versenyed volt a legmeghatározóbb eddigi pályafutásod során?
- Több is volt. 2011-ben a Lotussal a Forma-1 verseny részeként szerepelhettünk a WTCC és a WSR betétfutamaként. Mindegyik versenyt megnyertem, így személyesen is találkozhattam Bernie Ecclestone-nal, aki személyesen adta át a díjamat. Elmondhatom magamról, hogy én vagyok az első női versenyző, aki személyesen vehette át a győzelmi trófeát a Forma-1 „atyjától”. Hatalmas megtiszteltetés és öröm volt ez számomra, hiszen a dobogón állók közül csak nekem adott át díjat.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. májusi számában olvasható.