Negyvenéves a Volkswagen megmentője

A Wolkswagen Golf

Minden idők legsikeresebb európai autóját, a Volkswagen Golfot pontosan négy évtizeddel ezelőtt mutatták be. Gyártója legalább annyit köszönhet neki, mint a legendás Bogárnak, pénzügyi sikert és hatalmas elismerést hozott az olcsó négykerekű. 

A Volkswagen Golfot sokan kategóriateremtőnek tartják, pedig valójában nem jelentett újdonságot a világ autóiparában: elsőkerék-hajtású ferdehátú már 1959-ben létezett Angliában, igaz, a Mini Morris jóval kisebb volt a Golfnál. Az alsó-középkategóriában sem a Golf volt az első fronthajtású ferdehátú, hiszen a Renault 16-ost már 1965-ben bemutatták. Még a márkán belül sem övé az elsőség az elsőkerék-hajtás terén, mivel az NSU-ból átemblémázott K70-est, az első Passatot és Sciroccót is hamarabb mutatták be. Akkor miért is övezik legendák ezt a modellt? Azért, mert ez volt az első, világsikert aratott ferdehátú kompakt, amelynek hét generációjából eddig több mint 30 millió példány talált gazdára. A világ harmadik legnépszerűbb autótípusa a Toyota Corolla (39 millió) és a Ford F-széria pickup (35 millió) mögött, de a korábbi rekorder VW Bogárral és Ford T-modellel ellentétben van egy kis turpisság a számolásban, hiszen egy helyett több generációval érte el a rekordot.

1969-ben kezdték el tervezni a Golfot, a munka során nagy hasznát vették az öt évvel korábban megvásárolt Auto Unionhoz tartozó Audi tapasztalatainak, amiket az elsőkerék-meghajtású, vízhűtésű motorral szerelt szedánok fejlesztésekor szereztek. A Golf technikájára épülő Scirocco kupét azért mutatták be pár hónappal a Golf előtt, hogy a konstrukció eseteges gyermekbetegségei még a nagy sorozatban készülő népautó bevezetése előtt kiderüljenek. Az első sorozatgyártású Golf 1974. március 29-én gördült le a wolfsburgi szerelőszalagról, onnan, ahol évtizedeken át a farmotoros, összesen 21,5 millió példányban készült Bogarat állították össze.

Persze már korábban is sok Volkswagen modellről terjedt el, hogy a Bogár utóda lesz, de valahogy egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Wolfsburgban ezért a Golf bemutatásakor is óvatosak volt, eleinte nem győzték hangsúlyozni, hogy az újdonság nem váltja le az autótörténelmi legendát. Bolondság is lett volna azonnal abbahagyni annak a modellnek a gyártását, amelyből naponta bő 5000 készült, és amely akkoriban egyetlen típusként a Volkswagen-kínálatban profitot termelt - annak ellenére is, hogy a hetvenes évekre már igencsak visszaesett iránta a kereslet. Azonban a vásárlók számára rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy a Golf sokkal jobb választás a 36 éves Bogárnál, mivel szinte mindenben az ellentéte volt az elavult típusnak.

Hátul elhelyezett, léghűtésű bokszermotor helyett vízhűtésű, soros négyhengeres orrmotorja volt, amely az első kerekeket hajtotta. Körívek helyett praktikusabb, szögletes vonalak határozták meg a karosszériáját, amelynek formáját az első gyári prototípusból kiindulva az Italdesign alapítója, Giorgetto Giugiaro vetette papírra. Míg a Bogár csak kétajtósként létezett, a Golfból volt három-és ötajtós kivitel is; a csomagtartóját, amelyet egy nagyméretű ajtón át lehetett megpakolni, már hátul hordta. A Bogár alvázas felépítésű volt, a Golf viszont modern, önhordó karosszériát kapott. 3,7 méteres hosszához képest kiemelkedően nagynak számított az 1,6 méteres szélessége (egy korabeli Toyota Corolla 9 centiméterrel keskenyebb volt) és a 2,4 méteres tengelytávja, a kerekek ugyanis a karosszéria négy sarkába kerültek. Emiatt, és a szögletes forma eredményeként a kocsi helykihasználása igen jónak számított, tágasabbnak érződött belülről, mint a vetélytársai.

Az alapváltozatot 1,1 literes, ötven lóerős, vízhűtésű, négyhengeres motor hajtotta egy négyfokozatú manuális váltón keresztül, a futóművének konstrukciója a mai napig a népszerű a kis-és kompakt autók között: elöl MacPherson rendszerű, hátul pedig olcsó és helytakarékos csatolt lengőkaros megoldást alkalmaztak. A korabeli tesztelők kedvelték a Golf futóműhangolását, mert viszonylag feszes volt, de nem kényelmetlen, a kanyarokat meglepően kezesen és stabilan vette a mindössze 800 kilogrammos kocsi. Ehhez jött még a precíz kormányzás, amivel a Golf kategóriájában új szintre emelte a vezetési élményt. Csak az 1,1-es változathoz adtak négy dobféket, az 1,5-öst elöl már tárcsák lassították.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. májusi számában olvasható.