Nagy csodák Kiskőrösön

Áprilisban nyit az Old Car Center

Ha az utazó Soltvadkert felől érkezik Petőfi Sándor szülőhelyére, bal kéz felé modern, jókora parkolóval körülvett épületre figyelhet fel. A szürke falak mögött különleges veteráncsodák rejtőznek, amelyeket 2014. április 1-től kezdve tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiskőrösi Old Car Centerben annak egyik tulajdonosa, Szabó Gyula kalauzolt körbe.

Az Old Car Center méltán lesz a veteránautók szerelmeseinek zarándokhelye, hiszen többet nyújt, mint egy átlagos, öreg autókat bemutató kiállítás. Amint azt házigazdánk és az Old Car Center Nonprofit Kft. képviselője, Szabó Gyula elmondta, barátjával és üzlettársával, Bognár Zsolttal néhány évvel ezelőtt álmodták meg a különleges tárlatot, amely jellegében a stuttgarti Porsche és Mercedes kiállítások hangulatát szeretné idézni. A tulajdonosok gyakran látogatták a veteránautós kiállításokat, alaposan tanulmányozták a nagy gyártók tárlatait és elhatározták, hogy maguk is létrehoznak egyet, illetve vásárolnak maguknak néhány öreg autót, melyek egyszerre őrzik a letűnt korok hangulatát, technikai ismereteit, emellett pedig szépek és különlegesek is.

A gyűjtés hat évvel ezelőtt kezdődött, Szabó Gyula és üzlettársa hat darab autót vásárolt külföldről. Az első példányok Svájcból, egy magángyűjtemény felszámolása után kerültek a tulajdonukba, Európát egy 356-os és egy 911-es Porsche képviselte, az Államokat három Corvette és egy Hupmobile. Ha ráncba szalad a Tisztelt Olvasó homloka, ne szégyellje, a Hupmobile története az autós história kevéssé forgatott lapjain olvasható…

A hat darab jármű egyike sem igényelt különösebb restaurálást – bár a kezdetek kezdetén is létezett a szomszédos lakatos- és fényezőműhely. Apróbb javítások és a futóművek beállítása után az autók készen álltak arra, hogy kiállítsák őket. Az első hat jármű érkezése után a tulajdonosokban feltámadt a gyűjtőszenvedély és különféle aukciós oldalak tanulmányozásába fogtak, illetve felvették a kapcsolatot európai és tengerentúli gyűjtőkkel. A kiállítás 190-es SL osztályú Mercedesei az Egyesült Államokból érkeztek, de onnan jött egy újabb Porsche és egy Jaguar E-type is.

A kollekció első néhány darabja az akkor még nem létező kiállítócsarnok szomszédságában álló autószalonban kellette magát, azonban a hely hamarosan szűknek bizonyult az egyre gyarapodó gyűjteménynek és megértett az idő a következő lépésre. A tulajdonosok pályázatot nyújtottak be, melyen sikerült is támogatást szerezniük és megkezdődhetett a kiállítócsarnok építése.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. márciusi számában olvasható.