Fényűző limuzinok

Mi a közös a pápában, a pop királyaiban, a rock and roll uraiban, az angol királynőben és a szerencsétlen sorsú Kennedy elnökben? Nos, mindahányan lelkesedtek a limuzinokért. De mi is az a limuzin? Nos, a hivatalos megfogalmazás szerint ez a két- és négyajtós zárt kocsiszekrényű személygépkocsik általános elnevezése.

Tegyük hozzá, hogy a limuzinok szinte mindig négyajtós szerzetek, ami kétajtós, azt kupénak szokás hívni. Persze limuzin és limuzin között is van különbség, mert hát egész más egy nyújtott formájú luxus limuzinnal nekilódulni, mint egy hétköznapi átlagszekérrel tovagördülni. A „limuzin” szó gyökere a francia Limousin város nevéből ered, a hagyomány szerint e város pásztorainak jellegzetes formájú sapkáját hordták a korai sofőrök is. Az akkori autókban ugyanis csak az utasok feje fölé jutott tető, a vezető a szabad ég alatt ült, elkélt hát egy jóféle, ellenzős sapka. A „limuzin”, illetve „limó” szó manapság a hosszított, egyedi építésű autókat is jelöli, melyek azonban Amerikában – hol másutt? – születtek meg.

Az arkansasi Fort Smith nevű városban 1887-ben alapított három barát egy kocsisműhelyt, amely kezdetben még valóban lovas kocsik javításával, építésével foglalkozott. Az Armbruster és Stageway cég vezetői jó érzékkel rájöttek arra, hogy az automobilok építése jó üzlet és műhelyükből 1928 óta ünnepségekre, temetésekre szánt, nyújtott tengelytávú autók gördülnek ki. Napjainkban is jól megy nekik, az egyik reklámarcuk nem más, mint Rocky és Rambo, azaz Sylvester Stallone. A korai limuzinok modern utódai ma is feltűnést keltenek, hiszen nemcsak utasaik különleges státuszáról árulkodnak mindennél beszédesebben, de méltóságteljes vonulásuk, termetes méretük sem hétköznapi. Számba veszünk hát néhányat – a teljesség igénye nélkül.

A német bálna
Kezdjük egy igazi jelenséggel: a Mercedes-Benz S 600 Pullman Guard egyike a legmenőbb, legkomfortosabb bálnáknak. A jármű teljes hossza 6356 milliméter. A limuzin műszaki alapja az S 600 Guard, csupa páncél. A Mercedes elsőként 1928-ban készített speciális kialakítású, megerősített védelemmel rendelkező, páncélozott kocsit. Legelső megrendelőjük a japán Hirohito császár volt. Őt azután „tömött sorokban” követték a királyok, a császárok, az uralkodók és a pénzeszsákok. Évtizedekkel később a páncélozott Mercinek Eduard Sevarnadze volt grúz elnök is az életét köszönhette, mivel több merényletkísérletet, támadást is „visszavert” az elnöki „különgép”. Békésebb körülmények közt élő uralkodók is ezt a limuzint választották, elég, ha I. János spanyol királyra gondolunk, aki sötétkék S 600 Guarddal indul hivatalos útjaira. A járgányt 12 hengeres, 5513 köbcentis biturbó motor hajtja. Futóművét és felépítését rendesen átdolgozták, hátul megemelték a tetőt is, hogy még nagyobb legyen a fejtér. A sofőr-válaszfal mögött négyen ülhetnek, egymással szemben. Fokozza a biztonságot a defekttűrő gumiabroncs, az öntömítő benzintank és a tűzoltó-berendezés. Amúgy a baden-würtenbergi óriás régi motorosnak számít a legendás limuzinok megteremtésében, hiszen a 600-as Mercedes alaptípusáért már a hatvanas évek elején is rajongott a világ, John Lennon is szívesen pózolt ebben a négykerekűben. Az „eredeti” 600-as limuzin sikerét javarészt Paul Bracq-nak köszönheti, aki korábban a Citroennél és a Simcánál is nagyot alkotott, majd pályafutását Münchenben folytatta - a konkurens BMW-nél…

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. márciusi számában olvasható.