A Maróti-gyűjtemény

Panni, Berva, Dongó, Csepel, Danuvia és a többiek

Vannak, akik arra tették fel az életüket, hogy minél többet őrizzenek meg a múltból a jövő számára. Maróti József okleveles veterángépjármű-restaurátor szakmérnök közéjük tartozik, egyedülálló technikatörténeti tárlatának meglátogatása a hazánkban gyártott motorkerékpárok szerelmesei számára pedig kötelező. A tulajdonos könyvkereskedésének emeleti részén található gyűjtemény látogatója egy szempillantás alatt visszaröppenhet abba az időbe, amikor Magyarország még motorkerékpár-gyártó hatalomnak számított. 

  Maróti József kizárólag a magyar gyártmányok érdeklik, tekintet nélkül azok gyártási évére. Gyűjteményében megtalálhatók a harmincas években készült modellek, de büszke tulajdonosa számos hetvenes években gyártott magyar motorkerékpárnak is. A kis híján ötven példányt számláló tárlat darabjai gyártási évük szerint sorakoznak egymás mellett, állapotuk pedig változó. A tulajdonos némelyiket felújította, többet restaurált, de a legtöbbet megtalálásának állapotában állította ki, mert apró karcolásaikkal, horpadásaikkal emlékeztetik a szemlélőt a megszületésük óta eltelt évtizedekre, a megtett ezernyi kilométerre. Ritka ez a hozzáállás manapság, másutt az „öreg vasak” az utolsó csavarig újjászületnek, patinájuk és a mindennapi használat apró, megható nyomai eltűnnek a friss festék, lakk és krómozás alatt. Ezek alapján nem is kérdés, hogy Maróti úr óriási alázattal viszonyul ezekhez az ipari termékekhez, mindegyiket alkotásnak tekinti, szikrázó tehetségű magyar mérnökök munkájának.
Maróti József polgári foglalkozása szerint könyvkereskedő, üzletében műszaki könyveket árusít. Ennek azért is van jelentősége, mert számos, a hazai motorkerékpárok fejlesztésében, előállításában meghatározó szerepet játszó személyiséggel ennek révén kötött ismeretséget, sőt, sokakkal barátságot is. Házának udvarára lépve nem lepődtem meg, amikor itt is, ott is egy-egy újszerű állapotú, inkább műremeknek, mint közlekedési eszköznek tűnő mopedet láttam. Gyorsan kiderült azonban, hogy ezek a kétkerekűek a gyűjteménynek csupán töredékét képezik, és azért kerültek az udvarra, mert egy tévéstáb portréfilmet forgatott. A film főszereplője az ismert színész, Scherer Péter volt, a részletekről pedig a következő tájékoztatást kaptam:
– Egy felújított és működőképes motort be is indítottunk, és Scherer Péter a forgatás kedvéért elvitte egy élményvezetésre is. Különösebb sérülések nem keletkeztek a mopeden – állapította meg Maróti József, miután alaposan átvizsgálta, majd biztonságos helyre tolta. Megtudtuk, hogy bár a gyűjtemény darabjainak többsége nemcsak a szemnek újszerű, de műszaki állapotát tekintve is tökéletesen működőképes, Maróti úr mégsem használja őket – még akkor sem, amikor a szép tavaszi nap motorozásra csábít.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. januári számában olvasható.