Renault: startra kész a Twizy!

Merre tart a Renault elektromos autó-programja, s milyen lehetőségei, esélyei vannak a hazai piacon a Twizy-nek vagy éppen a Zoe-nak? – ez itt a kérdés. A válasz nem egyértelmű. Itthon lassan halad ugyanis az elektromos töltőberendezések telepítése, de a hagyományostól eltérő, környezetkímélő autótípusok elterjedését a jogszabályi háttér sem segíti.

A Nissan és a LEAF sikereiről sokat olvashattunk már a hazai sajtóban is, ugyanakkor a Renault-Nissan Szövetség másik szereplőjének elképzeléseiről, elektromos-fronton tett erőfeszítéseiről alig-alig esett szó eddig. Pedig a Twizy vagy a Zoe is életképes jármű, amelyek sikert érhetnének el egy rendezett piacon. Az ELMÜ-ÉMÁSZ társaság maga is elismeri honlapján, hogy: „a ma működő nyilvános töltőberendezések csupán töredékét teszik ki annak a kiterjedt infrastruktúrának, amelynek létrehozása elengedhetetlen az elektromos autózás széles körű elterjedéséhez…”

Autó vagy tricikli?

Kovács Ákos, a Renault Magyarország szakértője kiemeli: a Renault óvatos elektromos autói bevezetésével Magyarországon, mivel egyelőre a jogszabályok és az infrastruktúra fejlettsége sem kedvez az alternatív rendszereknek, megoldásoknak. Az ELMÜ-ÉMÁSZ E-mobilitás programját ő is üdvözli, aminek részeként húsz töltőberendezést sikerült üzembe helyezni, s ezeket 2014 végéig térítésmentesen lehet igénybe venni, de az áttöréshez szerinte több kell. Például: a jogalkotó átgondolt, hosszú távú koncepciója. Kovács megállapítja: elektromos kisautóikat – így a Twizyt vagy a Zoe-t –, négykerekű tricikliként sorolták be, hivatalosan az L7A-kategóriába tartoznak. Vezetésükhöz azonban B, B1-kategóriás jogosítvány szükséges. Az ellentmondásos helyzet ellenére a Twizy ősztől nagy valószínűséggel forgalomba kerül itthon is. Egyébként a Renault három éve egyszerre három elektromos autóval (Fluence Z.E, Kangoo Z.E., Twizy) debütált. Ekkor még mindenki a hibrid-lufit fújta – figyelmeztet a szakember. Mára felhagytak a Fluence elektromos változatának gyártásával, a típust csak a dél-koreai piacon tartották meg.  Kovács szerint az elektromos autózás így is valós opció az autóiparban, de minden gyártó jelentős problémája az, hogy az akkumulátorok gyártása „rettenetesen költséges”. – Egy ilyen gépkocsi értékének felét napjainkban az akkumulátor teszi ki – rögzíti –, ráadásul azok élettartama, életciklusa meglehetősen rövid.  

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. júliusi számában olvasható.