Forma-1: csúnya, de finom?

A Forma-1 újabb nagy változásokat él át. A szabályok módosulása azt eredményezte, hogy fura külsejű betonhasítókkal kell megbarátkoznunk idén. Minden gyártó igyekszik ugyanis a szigorú szabályok betartása mellett a lehető leghatékonyabb versenyautót fabrikálni, a gyorsaság, a stabilitás kívánalma mögött pedig messze elmarad az esztétikumé…

A problémát az okozza, hogy jelenleg meghatározott az autó orrcsúcsának maximális magassági pontja, de hogy utána miként szélesedik az autó eleje a pilóta feje felé, már nincs pontosan körülírva. Megkuszálhatja a korábban stabilnak tűnő erőviszonyokat a szívómotorokról turbókra való átállás, no meg az új üzemanyagok „bevetése” is. A Scuderia Ferrari F14T Forma-1-es autója Fernando Alonsóval és Kimi Raikönnennel a volánnál teljesen új üzemanyagokkal és kenőanyagokkal vágott neki az év első tesztjének a jerezi pályán. Guy Lovett, a Shell Ferrari együttműködésért felelős technológiai menedzsere pedig kifejtette, hogy a Forma-1 szabályok változásai az egyik legnagyobb kihívást jelentették a Ferrarival 1930 óta fennálló együttműködésük során, hiszen rendkívüli figyelmet kellett fordítaniuk az energiahatékonyságra.

Ferrari: vissza a csúcsra?
„Az új erőátvitel hatékonyságának kialakításáért a 2014-es motor fejlesztésének különböző szakaszaiban szorosan együttműködtünk a Ferrarival annak érdekében, hogy a Forma-1 legújabb fejlődési irányának megfelelő üzemanyagokat és kenőanyagokat tudjunk biztosítani” – fűzte hozzá a szakember. Persze minden más csapat sokat tesz e fronton is a remélt győzelemért, de az olajipari óriás és a patinás F1-es istálló „szövetsége” ősrégi, így a mai kiélezett helyzetben különösen sokat érhet a régi munkakapcsolat. Együtt tizenkét egyéni világbajnoki címet, tíz konstruktőri világbajnoki címet nyertek. Hajdan még Enzo Ferrari szavazott bizalmat a kagylós márkának, valamikor a harmincas évek kezdetén. A Ferrari első F1-es diadalában is kulcsszerepe volt az üzemanyagnak, így ért célba az 1950-es silverstone-i futamon elsőként a Ferrari 375-ös.

Hülkenberg: fontos a kommunikáció!
Amikor az újdonságokról, a változásokról szólunk, az üzemanyag csupán egyetlen részlet a hosszú listán. Idén mindent megkevertek azzal, hogy a szívómotoroktól átálltak a turbókra. Precízebben: a 18 ezer percenkénti fordulatra korlátozott V8-as, 2,4 literes motorok helyett csupán V6-os, 1,6 literes turbómotorokat használhatnak a csapatok. A teljesítményük: 750 lóerő. A lassulás energiáját visszanyerő KERS sem KERS már, sokkal inkább: ERS! Ugyanis nemcsak a mozgási (kinetikus) energiát, hanem a motor hőenergiáját is hasznosítják immár a járgányok. Az orrkúp minimális keresztmetszetét 9000 mm²-ben határozták meg, a közepének a padlólemeztől mért maximális távolsága 18,5 cm lehet. Az eddigi nyolc helyett a szezon során mindösszesen öt erőforrást lehet majd használni (és elhasználni), egy hatodik, teljesen új motor beszereléséért büntetés jár: a versenyzőnek a bokszutcából kell elrajtolnia. Nico Hülkenberg, a Mercedes PU106A hybriddel hajtott Sahara Force India F1 Team pilótája amondó: a versenyzőknek sok dolga akadhat a szezonban.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. márciusi számában olvasható.