Autóipar: virágkor vagy verejtékes küzdelem?

Az innováció kulcskérdés az autóiparban. A feltörekvő kínai és indiai gyártók, a válság utóhatásai és tanulságai maguk is kikövetelik az újításokat, a forradalmi ötleteket. Nem szólva arról a világtrendről, amely az alternatív, megújuló energiák alkalmazását, az elektromos autózás robbanásszerű fejlesztését tartja elsőrendűnek. A Daimler vezére, Dieter Zetsche már három éve kijelentette, hogy szerinte „az autók virágkora még csak most következik”. De mit gondol erről a Which tesztje?

Az autóiparban nemigen lehet ma betlizni. A bizalom – miként az innováció sikere – kulcskérdés. Ezért is kap nagy hangsúlyt, amikor a brit fogyasztóvédelmi lap, a Which? jelentkezik átfogó, igencsak kekeckedős tesztjével, amelynek persze mindig vannak győztesei, vesztesei.

Kína beelőz?!
Mielőtt azonban a tesztről értekeznénk, érdemes a Daimler AG vezérigazgatójának néhány évvel ezelőtti helyzetelemzésére visszatekinteni. Az időpont: 2010 júliusa. A forrás: a Handelsblatt. „Az autók virágkora még csak most következik” – mondta ekkor Zetsche Münchenben, egy kongresszuson. A Daimler vezére kiemelte: maga sem hitte volna, hogy a 2009-es válságév után ilyen hamar magára talál a német autóipar. „A prémium kategória manapság különösen dinamikusan fejlődik” – jegyezte meg, s dicsérte az Audit és a BMW-t is. Ugyanakkor megállapította: Kína kulcsszerepet játszik a technológiai fejlesztésekben, hol tevőlegesen, hol csupán azzal, hogy mindenki érzi: tartania kell a tempót, amit egyre inkább Ázsia diktál. Tudnivaló, hogy a Financial Times előrejelzése szerint a kínaiak az idén először fognak több autót gyártani, mint Európa. Ráadásul úgy, hogy a számítás nemcsak az Európai Unióra korlátozódik, hanem hozzávették a kontinens többi országát is, beleértve Oroszországot és Törökországot is! Az öreg kontinens gyáraiból immár a világ autóinak csak ötöde kerül ki. A rend kedvéért jegyezzük meg: ez az arány az ezredforduló után, 2001-ben még 35 százalékos volt!

Német luxus
Az is igaz, hogy Kínában igen népszerűek a német luxusmárkák. Amolyan mester–tanítvány viszony ez. Ezért egyes márkák, amelyek akár különös fúziókba is belemenekültek, új, beláthatatlan méretű piacra leltek. Az Audi például százezernél is több autót értékesített tavaly Kínában, egyetlen félév alatt. „Az új, környezetbarát technológiák kifejlesztése azonban hatalmas kihívásokat támaszt” – jelezte a Daimler vezére. Zetsche szerint fura fintora a jelenlegi átalakulásnak, hogy tovább kell fejleszteni a belsőégésű motorokat, holott ezeknek hosszú távon már nincs jövője. Ezzel egy időben dolgozni kell az alternatív meghajtásokon is, amelyek azonban belátható időn belül még nem lesznek gazdaságosan előállíthatók és üzemeltethetők. A legnagyobb kihívást az akkumulátorok tömege, előállítási költsége és a feltöltés időtartama támasztja.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2013. novemberi számában olvasható.