KIA Carens

Praktikus és a sminktükör sem hiányzik!

Sok éve volt már szerencsém a KIA Carens korábbi változatához, így igazán meg tudom becsülni azt a fejlődést, ami a koreai autógyártóra jellemző, s amire jó példa ez a modell. Hajdan bizony akadt néhány olyan négykerekűjük (a nevek ma is ismerősek), amelyekről kevés jót jegyezhetett fel a tesztpilóta: ilyen, már-már megmosolyogató szerzetként tartottam számon a Carnivalt, a Riót, és hát a Carensért sem lelkesedtem. Mára a Riót szépen kikupálták, nem szólva az utóbbi gépkocsiról; ha rajongója nem is lettem az új Carensnek, bátran ajánlom a családosok figyelmébe. Szolgál és véd.

A Hyundai-csoport és leánya, a KIA egyike a legfeltűnőbben változó, formálódó autóipari vállalkozásoknak. Az innovációt valóban komolyan gondolják, bátran és elszántan változtatnak. Nem jellemző rájuk a ráncfelvarrás, sokkal inkább az újraszabás, újragondolás. Az ős-Carens is jelentősen átalakult a megszületése óta eltelt időszakban, negyedik generációs változata ideális családi egyterűvé érett. A formája is trendi, bár nekem itt-ott azért picit bumfordinak hat. Az arányokkal ugyanakkor nincsen baj. Minden a helyén, mert a praktikum az első.

Első a család!
Családi vakációzásra és a hétvégi nagybevásárlás intézésére ideális jármű a Carens. Belsejében sok a fény, mert az üvegfelületek méretesek, amiképpen tekintélyes a kocsi tengelytávja (2,75 m) is. A csomagtér 492 liter, ráadásul bárhová tekint a családfő és a családanya, számtalan gumis rögzítőt, kampót, zsebecskét és tároló rekeszt talál. Tárolókból nincs hiány az utastérben sem, ennek bizonyítására álljon itt egy rögtönzött leltár. Pohártartót találunk a sofőr vádlijánál és az „anyós” jobbján is, egy harmadikat pedig a kézifékkarnál, kicsit fura helyen, közvetlenül a felnyitható hamutartó mellett. Egészen tágas és mély a kartámasz alatti rekesz, készséggel elnyel néhány csomag papír zsebkendőt és bármi egyebet, amire egy hosszú úton szükség lehet. A hátul ülőket kissé spártai körülmények fogadják, nekik nem ugyanis jutott pohártartó. Tény azonban, hogy az ajtókon mindkét oldalon találni olyasféle „faragványt”, amelybe belefér egy-két (kicsi!) ásványvizes flaska. A vonatokról, távolsági buszokról és repülőgépekről ismerős pakolóháló is része a Carens-egésznek: az első ülések háttámlájára aggatták őket a gondos kezek.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. márciusi számában olvasható.