Bejön a családnak!

Fiat 500L Living

A Fiat-planétán olykor egészen érdekes képződmények tűnnek fel. Vannak állócsillagaik, bevált típusaik, stílusos modelljeik, és vannak divatautóik, amelyek előbb-utóbb biztosan „mennek a levesbe”. Vannak megbízható igavonóik is, de olyan testes, a divatosság és a célszerűség közti keskeny pallón imbolygó gépezeteik is, mint amilyen a Freemont. Közben születnek olyan egészen korrekt portékák is, mint amilyen a Fiat 500L Living 0,9 TwinAir. Ami illik a családhoz, a családba!

Beszéljünk egy kicsit az érzelmekről. Már csak azért is, mert a tesztpilóták mellett helyet foglaló nők és asszonyok nemigen törődnek ám a férfiember szemében fontosnak tűnő dolgokkal, mint például a menettulajdonságokkal, fogyasztással. Gyakran a pillanatnyi benyomások, élmények döntőek számukra. Avagy a praktikum, különösen a csomagtér adatai. Ha pedig ne adj’ isten, csálén áll a sminktükör, vagy nem úgy és oda világít a lámpácskája, ahová illenék, már érkezik is a rosszpont.

Szeret, nem szeret?
A hölgyek szubjektív szempontjaihoz közelítenek a kisebb gyerekek megállapításai is. Kisfiamnak már ugyan lényegesebb, hogyan morog a motor, de azért egy hosszabb út megtétele közben mégis az a kulcskérdés, milyen érzés ott hátul, a gyerekülésben szunyókálni. És ez így is van rendjén. Azonban mindebből következik, hogy amikor családbarát gépjárművet tervez egy gyártó, akkor a szokásosnál több szempontot kell előzetesen átgondolnia a konstruktőröknek. Megjegyzem – és ez igaz a racionálisabban gondolkodó férfiakra és a szeszélyesebb hölgyekre egyaránt (persze, tisztelet a kivételnek!) –, hogy korunkban kevesebb az olyan automobil, amelyért őszintén lelkesedni lehet. Amelyet még idősebb korában sem szívesen cserél le a tulajdonosa, holott csábító – beszámításos – új ajánlatokkal bombázzák. Az egy márkához való erős kötődés egyre ritkább jelenség. Az egy típus értékeiben makacsul hívő sofőrök és utazók száma sem növekedett éppenséggel az elmúlt években. A Fiat ugyanakkor kiváló érzékkel lovagolta meg a retro-hangulatot, saját legendáját. Visszahozta az ötszázast, de magasabbra is pozícionálta a kicsi kocsit. Napjainkban kifejezetten menőnek számít egy ilyesféle törpeszuperrel róni a városi köröket. Így már megérthető az olaszok azon igyekezete, hogy a sikermodellt továbbgondolva építenek újabbat. A Fiat 500L Living esetében többé-kevésbé sikerrel jártak.

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. májusi számában olvasható.