Itt volt Amerika!

NAAF Komáromban

A NAAF, azaz Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál szervezői ma már egészen biztosan nem babonásak: a 2014. augusztus 8. és 10. között megrendezett, sorrendben immár tizenharmadik rendezvényük minden eddiginél sikeresebb volt. A komáromi Monostori erőd területe náhány napra látogatók ezreivel, amerikai autócsodákkal és kék füsttel telt meg.

A csütörtöki „nulladik napot” valóban forgalmas péntek követte. Délelőtt egyre több táborozó telepedett le az erőd falai között, a motorzajNincsen amerikai autó-találkozó nélkül! pedig délre szinte állandósult. A rendezők nem tiltják meg ugyanis senkinek, hogy használja kiállításra hozott autóját, motorkerékpárját, így a „még a vécére is kocsival megy” szólás új értelmet kapott Komáromban! A nyüzsgő hangyabolyra emlékeztető látványos kavalkád igazi csemege volt a színekre, hangokra, szagokra éhes közönségnek. Az erőd területén poroszkáló járművek némelyike valóban feltűnő jelenség volt, azonban egyesek nemcsak külsejükkel tudtak álmélkodást kelteni. A low riderek részvételével megtartott látványos bemutatók alkalmával például a közönség előtt táncoló, helyből a magasba ugrani képes autók kellették magukat. A „porig ültetett” és felpattanó autók pénteken és szombaton is bemutatót tartottak az álmélkodó közönségnek. Az ízig-vérig amerikai hangulatot nemcsak Amerikában készült gépek, hanem Amerikából származó bikarodeó is fokozta. A Magyar Rodeó Egyesület tagjai hús-vér bikákat hoztak magukkal Komáromba, majd a bakolásra tenyésztett, fékezhetetlen tenyészállatok az Európa-bajnokság megtartásában segédkeztek. A sportág szabályai egyszerűek: ridernek, azaz a bikalovasnak nyolc másodpercig kell a részére kisorsolt, közel egytonnás állat hátán maradnia, majd a zsűri által kiosztott pontok döntik el, hogy kit illett a trófea. Az EB elődöntői pénteken, döntője pedig szombaton zajlott. A bajnok a lengyel Daniel Kociok lett, a második és harmadik díjat szlovák versenyzők – Zdeno Giertli és Vajda Jani – vitték haza. A pénteki napot koncertek zárták, a Best of, majd a Mistery Gang ringatta álomba a táborozókat.

Az amerikai autók nemcsak az erődön belül kellették magukat, de hosszú menetre is indultak. A Komárom városának utcáin keringő, közel két kilométer hosszú kígyó háromszáznál is több autót számlált és órákra megakasztotta a Duna-menti város közlekedését. Ha a menet önmagában nem jelentett volna akadályt, a látnivalók biztosan megtorpanásra késztették a többi közlekedőt: egy pick up platóján például medencét helyeztek el, egy másik autóban fúvószenekar játszott, egy harmadikban tucatnyi csinos lány kellette magát. Amerika nemcsak széles és lapos cirkálókat, de hegynek beillő szörnyeket is adott a világnak. Komáromba is ellátogatott két darab túlméretezett futóműre és óriási gumikra ültetett monster-truck, majd hatalmas pusztítást végeztek - a közönség nagy örömére. A big footok közül az egyik született amerikai – Chevrolet – a másik azonban egy szovjet gyártmányú Volga volt. A súlyos pusztítók egy öreg BMW-vel és egy Fiat Cinquecentóval végeztek, a szó szoros értelmében mindkettőt sikerült az agyagba döngölniük, majd miszlikbe szaggatniuk.
 

A cikk folytatása a Veterán Garázs Magazin 2014. szeptember számában olvasható.