Az újautó-piac központi problémái és megoldási lehetőségei

A GÉMOSZ 2013-ban is elkészítette felmérését a magyar márkakereskedői hálózatokról, a cél pedig a teljes magyar márkakereskedelem aktuális állapotának feltérképezése volt. A márkakereskedések száma az elmúlt évek tendenciáját követve tovább csökkent, ezért kérdőívet állítottak össze, hogy kiderüljön, milyen okok lehetnek a háttérben, illetve milyen nehézségekkel kell szembenézniük a kereskedőknek.

 A válaszadók többsége szerint a kormány legfontosabb feladata az egyre inkább teret nyerő feketegazdaság felszámolása, a piac élénkítése, valamint az adócsökkentés volna. A márkakereskedők legfőbb problémának a forgalom volumenének csökkenését (58%), a realizált árrés mértékét (41%) és a fizetőképes kereslet hiányát (9%) tartják. A márkakereskedők helyzetét a feketegazdaság előretörése és a vásárlóerő hiánya mellett a folyamatosan változó jogszabályi és gazdasági környezet is nehezíti. A hanyatlásban közrejátszik az egyre növekvő használtautó-behozatal is, amely szintén sok kárt okoz, annál is inkább, mert annak jelentős része nem a hivatalos eljárás betartásával történik. Az ötödik éve tartó gazdasági válság sosem látott eladósodottsági hullámot indított mind a kereskedők, mind pedig a vásárlók körében, így a finanszírozások bizonytalansága is szerepet játszik az autókereskedések problémáiban.
Cseri József, a GÉMOSZ elnökségi tagja szerint a kereskedések még nem jutottak túl a nehezén, a forgalom érdemi növekedésére rövid távon nem érdemes számítani. Az viszont bizonyos, hogy a hitelpiac felpörgése nélkül a magánvásárlók sem kapnak szárnyra. Ehhez viszont – ahogy ő mondja – egyrészt a bankszektor aktivitásának fokozására, másrészt a hitelek iránti bizalom visszaállására lenne szükség.
Bár kevesen foglalkoznak még a szellemi termékek védelmével, mégis igen fontos ez a téma, ugyanis bizonyos trendek gyakorlatilag felszámolták a versenyképességet az elmúlt tizenhárom évben. Ilyen trendnek számított többek között a márkavédelem folyamatos hanyatlása; a válság okán növekedett a hamis termékek iránti kereslet; a fogyasztóvédelmi hatóságok pedig nem éltek a megelőzéssel. A GÉMOSZ ennek ellenére elkötelezett a jogtiszta szellemi termékek használata iránt, bízik benne, hogy törekvéseik minél több követőre találnak.

A cikk megtalálható a Veterán Garázs Magazin 2014. novemberi számában.