Kisfőnökök öröme

Skoda Rapid teszt

Mlada Boleslavban már 1935-ben is készítettek autót „Rapid” fantázianéven. A gyár modellpalettájának közepére szánt autó beváltotta a hozzá fűzött reményeket, népszerű, megfizethető járműnek számított. Nála is ismertebb – bár itthon nagyon ritka – Rapid volt a szocialista Csehszlovákiában 1984-1990 között gyártott sportkupé. A típusnév másodszor is feltámadt, 2012 óta Indiában készül egy családi szedán ezen a néven, de már Európában is kapható a modell ide szánt változata.

A 2012 tavaszán debütáló Skoda Rapid elsősorban a Fabia és az Octavia közötti rés betömésére szolgál. Az utóbbi modell ugyanis nemcsak megnövekedett, de minden részletében „nagyautóssá” vált, így égető szükség lett egy méretét és árát tekintve is középkategóriás autóra. A cseh mérnökök azt a feladatot kapták tehát, hogy teremtsék meg a lehető legköltséghatékonyabb módon gyártható flottaautót, illetve az átlagos jövedelmű nyugat-európaiak tömegautóját. A gyártási költségek alacsonyra szorításának eszköze elsősorban az volt, hogy a Rapid számos alkatrészét a Roomstertől, illetve a Fabiától kölcsönözte.

A középkategóriás Skoda méreteit tekintve a korai Octaviákat idézi, külső jegyei pedig a Mlada Boleslavban manapság megszokott „new look” jegyében készültek – a sok szögletes elem, a karosszérián végigfutó élek modern és vonzó autóvá teszik. Persze igazi karakter nem lett belőle, de a ma készült autók egyike sem válhat azzá: egyre globalizálódó autóipar kelettől nyugatig ugyanazokat a kliséket alkalmazza. A Rapid éppen annyira lett „skodás”, mint amennyire szükséges, a cseh mérnökök visszafogott, klasszikus arányú autót csomagoltak egyértelműen felismerhető dizájnelemekbe. Azt pedig ki merem jelenteni, hogy mértékletességük elnyeri majd a jutalmát: egy hosszú ideig vállalható, időtálló formájú autót alkottak. Az első pillantásra családi szedánnak tűnő autó követi a skodás hagyományokat, és a tüzetesebb szemrevételezés után kiderül róla, hogy valójában ötajtós. A csomagtartó nyílás tehát hatalmasra nyílik, a pakolás többé nem lehet gond (az alacsonyabb garázsokban azonban nem árt az óvatosság, a nagyméretű és magasra nyíló ötödik ajtó kellő méretű teret követel magának). Annál is inkább, mert még teljes értékű pótkerék esetén is 530 literes csomagtér várja a rakományt! Nemcsak a csomagtér, de az utastér méretei is elképesztőek. Nyoma sincs az első generációs Octaviákat jellemző szűkösségnek hátul, fejedelmi a kényelem. Mivel pedig a hátsó ablakokat a megfontolt és józan cseh mérnökök nem húzták magasra, így a hátul ülők is gyönyörködhetnek az elsuhanó tájban. A helykínálat elöl is példás. Örömmel tapasztaltam, hogy a régebbi Fabiákban, Octaviákban és Superbekben egyaránt megtalálható szögletes, a térdet bántó műszerfal-kiszögellés végre eltűnt, a vezető nyugodtan terpeszkedhet a kényelmes ülésben.

„a cseh mérnökök visszafogott, klasszikus arányú autót csomagoltak egyértelműen felismerhető dizájnelemekbe

A cikk folytatása a Veterán Magazin 2013. novemberi számában olvasható.